17361704_1660997547249987_2752514294599916886_n

Cfp. Sesiunea Națională de Comunicări Științifice „Mobilizarea ideilor. Rascoală, revoltă, revoluție”

17361704_1660997547249987_2752514294599916886_n

 

Call for papers

Sesiunea Națională de Comunicări Științifice A.S.I.D.

”Mobilizarea ideilor. Rascoală, revoltă, revoluție”

Ediția a XII-a

Data: 4-6 mai 2016

Organizator: Asociația Studenților la Istorie ”DACIA” (ASID)

Locația: Facultatea de Istorie, Universitatea din București

Tema:  ”Mobilizarea ideilor. Răscoală, revoltă, revoluţie.”

Formular înscriere: aici

 

A XII-a ediție a Sesiunii Naționale de Comunicări Științifice A.S.I.D. își propune să creeze un spațiu propice dezvoltării profesionale și să ofere posibilitatea schimbului de idei, informații și perspective pentru participanți. Prin tema aleasă, ”Mobilizarea ideilor. Răscoală, revoltă, revoluţie” urmărim o extindere a perspectivelor de cercetare asupra mişcărilor sociale, așa cum s-au manifestat ele de-a lungul istoriei, în diverse spații culturale, din Antichitate și până în zilele noastre.

 

            ”If obedience is the result of the instinct of the masses, then rebellion is the result of their reflection.”(Napoleon Bonaparte)

Retrospectiva timpului istoric ne poate oferi o imagine de ansamblu asupra a tot ceea ce a însemnat economic, politic, cultural, militar, încă din cele mai vechi timpuri. Toate acestea au fost rezultatul eferveșcenței unor grupuri sociale. Dezvoltarea în timp a structurilor sociale și complexitatea funcționării lor ne demonstrează că la baza oricăror schimbări majore a stat forța ideilor indivizilor. Capacitatea popoarelor de a se mobiliza, spre a schimba anumite mentalități, socio-politico-culturale, care nu se mai află în concordanță cu aspirațiile și nevoile acestora, ne arată puterea decizională a oamenilor în funcționarea mencanismelor statale. Acestă dorință de schimbare s-a concretizat în ceea ce numim vast ,,mișcări sociale”.

Fie că vorbim despre revoltele din anchitatea greco-romană—care aveau ca scop îndepărtarea regimurilor oligarhice—, răscoalele țăranilor din timpului Războiului de 100 de ani—care erau din ce în ce mai nemulțumiți de fiscalitatea excesivă impusă de nobili—, de suflul patriotic ce s-a concretizat în mișcarea de emancipare națională de la jumtataea secolului al XIX-lea ori despre revoluțiile secolului XX—ce au dus la îndepărtarea domninației sovietice, toate acestea au însemnat puncte de cotitură în evoluția unor structuri statale și au restructurat mentalitățile indivizilor.

Pentru a putea surprinde cât mai multe aspecte ale acestor fenomene, lucrările trebuie să abordeze mai multe problematici, precum: contextul premergator izbucnirii mișcării sociale; consecințele acestor mobilizări sociale asupra unui stat, teritoriu sau regiune; impactul pe care acestea le-au avut asupra mediului politic, economic, social, cultural, chiar militar; elemente caracteristice ale miscarilor de acest tip în perioada respectivă; etapele sau momentele cheie ale mobilizărilor sociale; elemente de continuitate și de noutate pe care aceste manifestații le aduc într-o societate.

 

Workshopuri

Distribuirea participanţilor la workshop-uri se va realiza după încheierea perioadei de înscrieri, în funcţie de tema lucrării pregătite.

 

Cui ne adresăm?

Sesiunea se adresează studenților, masteranzilor și doctoranzilor la istorie și științe conexe din București și alte centre universitare din țară.

 

Înscrierea

Cei interesați sunt rugați să trimită, după completarea formularului, rezumatul lucrării (de max. 500 cuvinte) la adresa de email: sncs.asid@gmail.com  până pe data de 7 aprilie.  Formularul de participare, poate fi completat accesând link-ul acesta .

Detaliile organizatorice împreună cu rezultatele selecției participanților vor fi comunicate pe site-ul www.asid-ub.ro, dar și prin email.

De asemenea, este necesară comunicarea adresei de facebook pentru facilitarea comunicării informațiilor ce țin de desfășurarea evenimentului.

Taxa de participare

35 lei/persoană (pentru acoperirea parțială a cheltuielilor aferente)

 

 

Contact

 

Nițoiu Marius- mariusnitoiu94@gmail.com  ; 0758 370 036

 

Popovici Adriana – adriana.popovici96@yahoo.com  ; 0730 494 004