Şcoala de Vară „Fenomenul Piteşti“ 2014

Şcoala de Vară „Fenomenul Piteşti“ 2014
GALIE FOTO 2

Şcoala de Vară „Fenomenul Piteşti“, aflată în acest an la cea de a III-a ediţie, este un proiect de suflet al Centrului de Studii în Istorie Contemporană şi www.fenomenulpitesti.ro, desfăşurat în parteneriat cu Fundaţia Konrad Adenauer România şi Fundaţia Sfinţii Închisorilor. Dorim să oferim şansa tinerilor studenţi, masteranzi sau doctoranzi din întreaga ţară să ia contact nemijlocit cu cei care au suferit în închisorile comuniste, cu cercetători ai trecutului recent şi cu intelectuali de prestigiu din România, pentru a face cunoscute modelele de demnitate şi rezistenţă din perioada comunistă. Vom îmbina prelegerile şi dezbaterile cu proiecţii de filme documentare, vizite în fostele închisori Piteşti şi Jilava, toate într-o ambianţă plăcută şi într-o atmosferă caldă.

Ediţia a III-a se va desfăşura la Piteşti între 21-25 iulie anul curent şi va cuprinde prelegeri ale unor personalităţi de prestigiu legate de fenomenul Piteşti, de represiune şi de rigorile regimului comunist. Astfel, participanţii se vor putea bucura de un dialog deschis atât cu personalităţi ale culturii române, dar şi – sperăm, în funcţie de starea lor de sănătate – cu supravieţuitori ai închisorilor comuniste. Directorul Şcolii de Vară Fenomenul Piteşti este istoricul Alin Mureşan.

 

La cursurile Şcolii de Vară vor participa 15 persoane. Doritorii trebuie să completeze formularul de înscriere de pe site-urile www.istoriecontemporana.ro sauwww.fenomenulpitesti.ro până marţi, 1 iulie (inclusiv) şi să le trimită la adresele de mai jos. Lista candidaţilor admişi va fi publicată pe aceleaşi site-uri luni, 7 iulie. Cheltuielile legate de transportul, cazarea şi masa participanţilor vor fi suportate de către organizatori. Formularele vor fi evaluate de un juriu format din cercetătorii Centrului de Studii în Istorie Contemporană.

Atenţie! Pentru a vă mări şansele de a fi selectaţi, vă rugăm să trataţi formularul cu sinceritate şi cu atenţie. Vă oferim, împreună cu partenerii noştri, o şansă unică de a trăi câteva zile într-o atmosferă deosebită, care sperăm să îşi pună amprenta pe voi atât din punct de vedere intelectual şi profesional, cât şi sufleteşte. Singurul criteriu de selecţie este felul în care răspundeţi la întrebările de mai jos atât ca fond, cât şi ca formă, aşa încât vă rugăm să respectaţi toate cerinţele pentru a vă mări şansele. Dorim să vedem care este motivaţia voastră pentru a participa la Şcoala de Vară, mai mult decât cunoştinţele voastre în domeniu. Precizăm că formularele de înscriere trebuie salvate în format .doc sau .pdf sub forma „Nume Prenume” (ex. Popescu Alexandra.doc sau Popescu Alexandra.pdf). Datorită formatului şcolii de vară, precizăm că limita superioară de vârstă a participanţilor este de 30 de ani, iar urmarea unei forme de învăţământ superior în momentul Şcolii de Vară nu este obligatorie pentru cei care au ciclul de licenţă absolvit sau urmează să susţină examenul de admitere la facultate. De asemenea, pentru a permite cât mai multor studenţi să beneficieze de experienţa Şcolii de Vară, candidaturile participanţilor din anii precedenţi nu vor fi acceptate. Sunt acceptate însă candidaturile din Republica Moldova, sub rezerva obţinerii vizei de intrare în România, dacă este necesară.

 

Calendar:

 

  • Termenul limită de trimitere a formularelor: 1 iulie
  • Evaluarea formularelor: 2-6 iulie
  • Anunţarea rezultatelor: 7 iulie
  • Şcoala de Vară: 21-25 iulie

 

Pentru înscriere şi informaţii legate de admitere, ne puteţi scrie la adresele de e-mailscoaladevara@istoriecontemporana.ro sau scoaladevara@fenomenulpitesti.ro.

Pentru acreditări de presă şi informaţii suplimentare legate de organizare, ne puteţi contacta lalucian.vasile@istoriecontemporana.ro.

Imagini de la ediţiile precedente ale Şcolii de Vară, aici.

 

·  Download „Formular de inscriere 2014”