Despre studentul Erasmus in Franta

Cand deschizi ochii dimineata, te astepti sa-ti vezi colegele de camera din caminul din Grozavesti si mirosul unei cafele mult dorite. In scurt timp iti amintesti ca nu e asa, ca acum esti in camera ta de camin, dar in Lyon, locuiesti singura si ca incepe o noua aventura. Asta a fost in prima saptamana, acum dupa aproape doua luni te trezesti dimineata acasa, la Lyon, stiind ca te asteapta o zi plina, cu multe cursuri, dar si cu multe lucruri noi de descoperit.

Franta vazuta din Lyon pastreaza poate cele mai multe dintre ideile preconcepute pe care le poate avea o persoana despre francezi – capitala a regiunii Rhone-Alpes, Lyon pare un oras hotarat sa pastreze traditia istorica in cel mai pur inteles al ei. Lyonnezii vorbesc o franceza regionala, repede si cu multe prescurtari si n-ar fi asta problema daca ar vorbi si altceva in afara de franceza. E socant sa vezi o comunitate care pur si simplu refuza sa vorbeasca engleza si traduc mai toate cuvintele in franceza – chiar si in meniul de la McDonald’s gasesti asta – cheese=fromage. Daca britanicii traiesc izolati pe o insula, francezii au o adevarata carapace pentru a-i proteja de intruziunea limbii engleze.

Cursurile nu sunt cu mult peste nivelul pe care l-am cunoscut in Romania, in mare se intampla acelasi lucru – daca esti intr-adevar interesat trebuie sa fii autodidact. Diferenta intervine in momentul in care intri in biblioteca si gasesti multe din cartile despre a caror editare ai citit doar pe internet. La fel se intampla si cu sistemul informatic, fiecare student are cont pe site-ul universitatii unde gaseste toate informatiile de care are nevoie, de la cataloage actualizate constant, pana la cursuri si baze de date. De asemenea, fiecare are un id si o parola astfel incat poate oricand accesa internetul wireless din universitate.

Ca student Erasmus ai marele avantaj ca iti poti alege cursuri de la orice facultate atata timp cat iti sunt acceptate de facultatea din Romania. Te bucuri de o mobilitate incredibila, cu atat mai mult cu cat ai de unde sa alegi – am gasit chiar si un curs de limba akkadiana :).

Ceilalti erasmusi sunt la fel ca tine la inceput : pierduti in spatiu si in cautare de prieteni. Treptat, tabere se impart si fiecare se integreaza in propriul grup cu care exploreaza viata de student erasmus la Lyon.

Despre viata de noapte si distractii

Capitolul asta e destul de problematic – cluburile se inchid la ora 1 noaptea (cand e timpul se opreste muzica si ti se spune pur si simplu ca s-a terminat si trebuie sa pleci) – esti socat prima data, nu mai auzi muzica si vezi o mare de oameni intreptandu-se spre iesire. Apoi te obisnuiesti si pleci relaxat, nu inainte sa termini cocktailul pe care ai dat 8 euro. Daca mancarea e destul de ieftina, comparand preturile cu Romania, alcoolul e chiar scump – de la 2 euro berea la 33 cl pana la 8-9 euro vodca cu suc. Dupa ora 1 poti incerca unul din bateau-urile de pe Ron sau Sona care sunt deschise pana la 3 sau 4 dimineata pentru a continua petrecerea.

Sunt magnifice si noptile cu muzica jazz live intr-un bar lyoonez, unde atmosfera e intima si te poti relaxa cu prietenii.

Ce trebuie neaparat sa vezi daca ajungi in Lyon

Muzeul galo-roman si ruinele amfiteatrului

Catedrala catolica Notre-Dame de Fourviere

Piata Bellecour si rue de la Republique cu magazinele ei si incredibilul Starbucks unde o caffe latte tall se numeste «  cafe latte moyenne »

Centrul vechi al Lyon-ului, cu stradutele lui intortocheate unde gasesti buticuri cu suveniruri si restaurante cu specific.

Asta inseamna Lyon dupa aproape 2 luni, nu stiu cum o sa fie la plecare, dar in mod cert o sa am o multime de amintiri frumoase si prieteni din toate colturile lumii.

Trebuie neaparat sa incercati o asetfel de experienta !